AFN21 okt '13 12:56Aangepast op 21 okt '13 14:13

Portugal werkt uit voorzorg aan kredietlijn

Auteur: ANP Nieuws

LISSABON (AFN/RTR) - De Portugese overheid heeft er vertrouwen in dat het land geen tweede steunprogramma nodig heeft, maar wil uit voorzorg met zijn internationale geldschieters praten over een kredietlijn.

Dat zei minister van Economische Zaken António de Magalhães Pires de Lima maandag.

Vicepremier Paulo Sacadura Cabral Portas zei vorige maand al dat Portugal werkt aan dergelijke voorzorgsmaatregelen. Volgens Portas moet Portugal ,,een periode van hulpbehoevendheid'' afsluiten en is het optuigen van een kredietlijn uit voorzorg een totaal andersoortige regeling.

Portugal moet zich na afloop van het huidige steunprogramma, medio 2014, weer zelf zien te bedruipen door leningen af te sluiten op de financiële markten. Diverse economen zeiden eerder al dat het land daarnaast mogelijk ook nog enige vorm van Europese steun nodig heeft.

Verkeerd beeld

Volgens Pires de Lima heeft de internationale gemeenschap onterecht een verkeerd beeld van Portugal. ,,Ik denk echt dat we zonder tweede steunprogramma kunnen'', aldus de minister die toevoegde dat de regering ,,geobsedeerd'' is met het beëindigen van het lopende programma.

Pires de Lima sprak ook zijn vertrouwen uit in het halen van de doelstelling om het begrotingstekort in 2014 teruggedrongen te hebben tot 4 procent van het bruto binnenlands product ondanks weerstand van het Constitutioneel Hof dat enkele bezuinigingsmaatregelen aanvecht. ,,Het Hof is wat mij betreft niet echt een probleem.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen