AFN17 jun '13 21:04Aangepast op 17 jun '13 21:34

WTO: protectionisme neemt toe

Auteur: ANP Nieuws

GENÈVE (AFN) - De G20-landen hebben in de afgelopen 7 maanden samen ruim 100 nieuwe maatregelen genomen die de internationale handel beperken.

Dat stelde de Wereldhandelsorganisatie (WTO) maandag.

De nieuwe maatregelen raken volgens de WTO in totaal 0,5 procent van alle importen van de landen uit de G20, de groep van 's werelds meest invloedrijke economieën. Die landen namen ook maatregelen die de handel bevorderen, maar daar werden er de afgelopen 7 maanden minder van doorgevoerd dan in de vorige periode die de WTO onderzocht. In totaal hebben importbeperkingen nu betrekking op 4,6 procent van de totale import van de G20.

De WTO waarschuwt dat de importbeperkingen ook slecht zijn voor de uitvoer. Veel geïmporteerde goederen worden namelijk gebruikt in de productie van goederen die weer in het buitenland worden verkocht. Door de duurdere import worden ook die producten minder aantrekkelijk.

Motor

WTO-president Pascal Lamy riep landen op af zien van protectionistische maatregelen en te blijven werken aan afspraken die de internationale handel vrijer maken. ,,Handel kan opnieuw een motor van groei zijn in plaats van een bron van instabiliteit en spanning. De wereldeconomie kan alle mogelijke hulp gebruiken en handel is daarbij een belangrijke optie.''

De WTO verwacht dat de internationale handel dit jaar met 3,3 procent groeit. Dat is meer dan de vooruitgang met 2 procent die in 2012 werd geboekt, maar nog altijd aanzienlijk minder dan het langjarig gemiddelde van circa 5 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen