AFN21 okt '13 09:25Aangepast op 21 okt '13 09:45

Akzo en Philips aan kop op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs is maandag hoger geopend en bereikte het hoogste niveau van het jaar.

De andere Europese beurzen noteerden vlak tot licht lager. In Amsterdam werden de resultaten van de hoofdfondsen Philips en AkzoNobel goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,7 procent hoger op 388,57 punten. De Amsterdamse hoofdindex staat daarmee op de hoogste stand sinds september 2008, kort na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De MidKap won 0,2 procent tot 590,23 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen noteerden vlak tot 0,2 procent in de min.

Philips klom ruim 6 procent in de AEX. Het elektronicaconcern heeft dankzij bezuinigingen in het derde kwartaal aanzienlijk meer winst geboekt dan een jaar eerder. Philips boekte vorig kwartaal een nettowinst van 281 miljoen euro, tegen 105 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf maakte verder bekend vanaf maandag een nieuw aandeleninkoopprogramma te lanceren, ter waarde van 1,5 miljard euro.

AkzoNobel

Ook AkzoNobel zag in het derde kwartaal van dit jaar de winst stijgen, onder meer als gevolg van hogere volumes en lagere herstructureringslasten. Het verfconcern verwacht dat de marktomstandigheden voorlopig,,uitdagend' blijven. De onderneming gaat zijn 'prestatieverbeterprogramma' sneller uitvoeren. De resultaten waren volgens Rabobank beter dan verwacht. Het aandeel won meer dan 7 procent en was daarmee koploper in de AEX.

In de MidKap leed BinckBank een koersverlies van 0,6 procent. De internetbroker heeft in het derde kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder. Het aantal transacties van klanten nam wel aanzienlijk toe. BinckBank gaf verder aan waarschijnlijk op zoek te gaan naar een partner om ,,bepaalde operationele processen uit te besteden'' ten aanzien van nieuwe producten, die noodzakelijk zijn vanwege het provisieverbod dat vanaf 1 januari geldt.

Euro

In Frankfurt won SAP 5 procent. De Duitse producent van bedrijfssoftware heeft de omzet uit nieuwe softwarelicenties in het derde kwartaal zien afnemen. Financieel directeur Werner Brandt sprak desondanks van ,,erg sterke prestaties bij stevige tegenwind door wisselkoersen en een wisselend economisch klimaat''.

De euro was 1,3674 dollar waard, tegen 1,3695 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 100,60 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 109,78 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen