AFN3 jun '13 09:15Aangepast op 3 jun '13 09:49

AEX opent in de min

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs in Amsterdam is maandag in de min geopend. Ook de andere Europese aandelenbeurzen begonnen met verliezen. Beleggers wachten nog op industriecijfers uit de eurozone en de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,8 procent lager op 360,36 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 534,76 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,8 tot 1,2 procent.

Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), liet in een toespraak in Shanghai weten dat de eurozone later dit jaar ,,zeer geleidelijk'' zal beginnen te herstellen. Draghi blijft wel vasthouden aan begrotingsdiscipline in Europa. Dat is nodig om het vertrouwen te garanderen.

Uit definitieve cijfers van de Britse bank HSBC bleek maandag dat de industriële bedrijvigheid in China in mei iets sterker is gekrompen dan verwacht. De Chinese overheid maakte zaterdag al haar eigen inkoopmanagersindex van de industrie bekend. Die kwam in mei uit op een stand van 50,8, wat zou wijzen op een iets sterkere groei dan in april, toen de stand 50,6 was. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.

Bierbrouwer Heineken was de grootste daler in de AEX met een verlies van ruim 2 procent. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco volgde met een min van 1,9 procent. Postbezorger PostNL zette de stijging van afgelopen vrijdag voort en was met een plus van 1,9 procent de sterkte stijger onder de hoofdfondsen.

In de MidKap verloor Unit4 0,3 procent. Het softwarebedrijf liet weten José Duarte per 1 januari 2014 te willen benoemen als opvolger van bestuursvoorzitter Chris Ouwinga, die in een wijziging van de bestuursstructuur niet-uitvoerend directeur en president wordt. Duarte is afkomstig van de Duitse softwaregigant SAP.

Bij de kleinere fondsen zakte Cryo-Save 3,9 procent na de aankondiging dat Salveo geen openbaar bod zal doen op het bedrijf. Het Luxemburgs bedrijf wil echter dat zijn Zwitserse stamcelbank Salveo Biotechnology samen gaat met de Nederlandse stamcelbank. Uit het voorstel blijkt dat Cryo-Save de stamcelbank van Salveo overneemt.

De euro was 1,3015 dollar waard, tegen 1,2962 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 91,48 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper, op 99,89 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen