AFN4 nov '13 15:02Aangepast op 4 nov '13 15:20

Beursexit BlackBerry van de baan

Auteur: ANP Nieuws

WATERLOO (AFN) - BlackBerry blijft vooralsnog op de beurs, maar met een aantal nieuwe investeerders en een ander management.

Topman Thorsten Heins vertrekt per direct en wordt voorlopig opgevolgd door John Chen. Dat maakte de Canadese smartphonefabrikant maandag bekend.

Investeerder Fairfax, die een belang van 10 procent heeft, zal in tegenstelling tot eerdere berichten geen bod uitbrengen. Wel steekt het bedrijf samen met andere investeerders 1 miljard dollar in BlackBerry. Dat gebeurt in de vorm van een lening die na afloop van de looptijd kan worden omgezet in aandelen. Het belang dat de deelnemende partijen op die manier kunnen verwerven, bedraagt circa 16 procent.

Fairfax neemt een kwart van de totale investeringssom voor zijn rekening. Daarmee steekt de investering schril af bij de 4,7 miljard dollar die het bedrijf oorspronkelijk bereid was op tafel te leggen voor heel BlackBerry. Topman Prem Watsa van Fairfax keert terug in het bestuur van het technologiebedrijf. Hij nam ontslag toen bekend werd dat zijn bedrijf een bod wilde uitbrengen.

BlackBerry, dat genoteerd is aan de Nasdaq en de effectenbeurs in Toronto, leek hard op weg naar de uitgang. Het bedrijf zette zichzelf eerder dit jaar in de etalage. Algemeen werd aangenomen dat het onder de vleugels van een sterke geldschieter meer kans zag de broodnodige herstructurering door te voeren dan als speelbal van beleggers.

Gerelateerde artikelen