AFN10 jun '13 07:53Aangepast op 10 jun '13 08:33

‘AEX opent licht lager’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenmarkt in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk licht lager.

Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met kleine verliezen aan de nieuwe handelsweek beginnen. Beleggers lijken even pas op de plaats te maken na de stevige koerswinsten van voor het weekeinde.

,,De AEX begint iets minder dan 1 punt in de min. Het lijkt een relatief rustige handelsweek te worden, waarbij opnieuw vooral zal worden gelet op de macro-economische berichten uit de Verenigde Staten. In Japan toont de Nikkei wel een stevig herstel dankzij goede cijfers over de Japanse economie”, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Producent van technisch textiel Ten Cate lieten weten dat financieel topman Bert Cornelese het bedrijf verlaat. Hij stapt over naar retailorganisatie Action Holding. De raad van commissarissen van Ten Cate zal zo snel mogelijk ,,een nadere mededeling'' doen over de invulling van de ontstane vacature.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio vormde een positieve uitschieter en eindigde 4,9 procent hoger. De hoop dat de Amerikaanse Federal Reserve zijn steunmaatregelen voorlopig niet zal afbouwen, een zwakkere Japanse yen en een opwaartse herziening van de economische groei in Japan zorgden voor een uitbundige stemming.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de economie in het eerste kwartaal flink is gegroeid. Op jaarbasis was sprake van een groei van 4,1 procent. Het groeicijfer werd naar boven toe bijgesteld van een eerste raming van 3,5 procent. Volgens marktkenners is de economische groei een signaal dat de pogingen van premier Shinzo Abe om de deflatie in het land tegen te gaan, hun invloed hebben op de groei.

Stimuleringsbeleid

De beurzen in New York en Europa sloten vrijdag stevig in de plus. Beleggers concludeerden uit het banenrapport van de Amerikaanse overheid dat het stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, voorlopig door zal gaan met het stimuleringsbeleid en dat bood steun aan de handel.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 1,4 procent hoger op 15.248,12 punten. De brede S&P 500 klom 1,3 procent tot 1643,38 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 1,3 procent tot 3469,22 punten.

Euro

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,9 procent hoger op 352,69 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 533,84 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 1,9 procent.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3199 dollar waard, tegen 1,3216 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef ongewijzigd op 96,05 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 104,53 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen