AFN7 jun '13 11:54

Beurzen wachten op banenrapport

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten moesten vrijdagmiddag terrein prijsgeven.

Beleggers wachten op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag zal verschijnen. De markt hoopt dat het banencijfer meer duidelijkheid zal geven over de toekomst van het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve.

,,Het is heel rustig. Iedereen zit te wachten op de werkgelegenheidscijfers uit de VS en het wordt spannend hoe de markt op de data zal reageren. Het is daarbij vooral van belang wat het rapport zal betekenen voor het steunprogramma van de Fed. Op aandelenniveau herstelt KPN verder. Volgens analisten van Merrill Lynch zou KPN toch hebben gesproken over een mogelijke samenwerking tussen zijn Duitse dochter E-Plus en concurrent O2'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,6 procent lager op 347,50 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 528,74 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,2 en 0,7 procent.

Amerika

Het is onzeker hoe de markten zullen reageren op de Amerikaanse arbeidsdata. Fed-voorzitter Ben Bernanke heeft namelijk laten weten dat het ruime stimuleringsbeleid van de Amerikaanse centrale bank kan worden teruggeschroefd indien de arbeidsmarkt een aanhoudende verbetering laat zien. Een sterke banengroei zou daardoor mogelijk negatief kunnen uitpakken voor de aandelenkoersen.

In de AEX zette KPN de stijging voort en was met een winst van bijna 5 procent opnieuw de grootste winnaar onder de hoofdfondsen. Het telecomconcern profiteerde onder meer van een adviesverhoging door Bernstein. Luchtvaartgroep Air France-KLM was de grootste daler met een min van 2,8 procent.

Aperam

Aperam verloor 2 procent. De roestvrijstaalproducent verdwijnt met ingang van maandag 24 juni uit de Amsterdamse hoofdindex. Aperam maakt plaats voor het beveiligingsbedrijf Gemalto, dat sinds begin april een beursnotering in Amsterdam heeft. Het aandeel Gemalto zakte meer dan 1 procent op de lokale markt.

In Frankfurt won Deutsche Telekom 1 procent na een adviesverhoging door Jeffries. De Britse concurrent BT Group profiteerde van een adviesverhoging door Barclays en steeg in Londen ruim 2 procent.

De euro was 1,3246 dollar waard, tegen 1,3205 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 95,12 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 104,07 dollar.

Gerelateerde artikelen