AFN26 sep '13 07:56Aangepast op 26 sep '13 08:50

‘Vlakke opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent donderdag waarschijnlijk vlak.

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen bij de opening amper van hun plaats komen. De stemming wordt gedrukt door de aanhoudende koersdalingen op Wall Street, waar de S&P 500-index de langste verliesreeks sinds december vorig jaar liet zien.

,,De AEX begint vlak. De Amerikaanse openingsindicatoren wijzen momenteel op een licht herstel op Wall Street en dat biedt enige steun. De aandacht blijft gericht op de begrotingsonderhandelingen in Washington, waar de spanning wordt opgebouwd. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew heeft de overheid tot half oktober nog geld. Indien er voor aanstaande zondag geen akkoord is zal het schuldenplafond verhoogd moeten worden“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

DSM waarschuwde donderdag de eerder gestelde doelstelling voor de operationele winst voor heel 2013 mogelijk niet te halen. In plaats van de eerder verwachtte 1,4 miljard euro aan winst (ebitda), denkt het speciaalchemiebedrijf nu waarschijnlijk licht onder de 1,35 miljard euro uit te komen. Oorzaken zijn de ongunstige wisselkoersen en de hogere belastingtarieven in Nederland. Ook is er volgens DSM nog steeds weinig tot geen groei waar te nemen in Europa.

Ajax

Ajax opende de boeken over het afgelopen gebroken boekjaar. De beursgenoteerde voetbalclub realiseerde een nettowinst van 18,2 miljoen euro. Het operationeel resultaat bedroeg 10,2 miljoen euro. Ajax verwacht ook in het lopende boekjaar een positief nettoresultaat te behalen dankzij de verkoop van spelers.

ASML wil Wolfgang Nickl benoemen tot financieel directeur. De 44-jarige Nickl is momenteel de financieel directeur van Western Digital, een fabrikant van opslagapparaten. Hij treedt per 1 december van dit jaar in dienst bij de chipmachinemaker uit Veldhoven.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag overwegend kleine winsten zien. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde 1,2 procent in de plus. Een verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor koerswinsten onder de Japanse exportbedrijven. Een mediabericht over een mogelijke belastingverlaging voor Japanse ondernemingen hielp de beurs ook vooruit.

Beleggers op Wall Street maakten zich woensdag opnieuw zorgen over de financiële positie van de Amerikaanse overheid en over het steunbeleid van de Federal Reserve. Een cijfer over de verkoop van nieuwe woningen toonde bovendien aan dat de oplopende hypotheekrente het herstel van de huizenmarkt in de weg begint te staan.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 15.273,26 punten. De S&P 500-index daalde 0,3 procent tot 1692,77 punten. Het was de vijfde verliesbeurt op rij voor de breed samengestelde index. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 0,2 procent tot 3761,09 punten.

Het aanhoudende gesteggel over de Amerikaanse begroting hield eerder op de dag ook de uitslagen op de Europese aandelenbeurzen beperkt. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 379,60 punten en de MidKap-index eindigde onveranderd op 575,82 punten. Ook de toonaangevende indices in Frankfurt en Parijs gingen onveranderd de dag uit, terwijl de FTSE in Londen 0,3 procent inleverde.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3519 dollar waard, tegen 1,3528 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 102,50 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 108,30 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen