AFN30 sep '13 20:57Aangepast op 30 sep '13 22:23

Senaat wijst plan Republikeinen af

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Senaat heeft een voorstel van de Republikeinen om de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet uit te stellen, maandag afgewezen.

Hierdoor is er vooralsnog geen compromis dat de sluiting van overheidsdiensten vanaf dinsdag kan voorkomen.

De uitslag, 54 tegenstemmen en 46 voor, kwam niet als een verrassing. Alom werd al verwacht dat de door de Democraten gedomineerde Senaat het plan om Obamacare, dat voorziet in een zorgverzekering voor alle Amerikanen, uit te stellen in ruil voor een tijdelijk akkoord over de begroting zou worden weggestemd.

Democraten en Republikeinen hebben nog tot dinsdagochtend 06.00 uur (Nederlandse tijd) om tot een akkoord over de begroting te komen. Lukt dat niet, dan worden diverse niet-essentiële overheidsdiensten stilgelegd en worden zo'n 800.000 ambtenaren met onbetaald verlof gestuurd.

Na de afwijzing van het plan in de Senaat is het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden weer aan zet. De leider van de Republikeinen in het huis, John Boehner, gaf maandagavond aan dat er geen voorstel komt waarin geen concessies worden gevraagd aan de Democraten ten aanzien van het gezondheidszorgprogramma. ,,Dat zal niet gebeuren'', stelde hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen