AFN7 aug '13 11:53

Bank of England koppelt rente en werkloosheid

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - De Britse centrale bank handhaaft de huidige lage rente in ieder geval zolang de werkloosheid in Groot-Brittannië hoger is dan 7 procent.

Dat maakte de Bank of England woensdag bekend.

De centrale bank maakt daarbij wel het voorbehoud dat de lage rente niet mag leiden tot een sterke stijging van de inflatie en geen bedreiging mag vormen voor de financiële stabiliteit van het land. De komende tijd zal een inflatie boven het door de bank nagestreefde peil van 2 procent wel worden getolereerd.

De werkloosheid in Groot-Brittannië bedroeg in de periode van maart tot en met mei gemiddeld 7,8 procent van de beroepsbevolking. De inflatie kwam in juni uit op 2,9 procent. Het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië staat al jaren op het historisch lage peil van 0,5 procent.

Herstel

De centrale bank, die sinds begin vorige maand onder leiding staat van de Canadees Mark Carney, hoopt met de duidelijkheid over de rentetarieven het prille herstel van de Britse economie te ondersteunen. Als het nodig is, wordt daarvoor ook het stimuleringsprogramma uitgebreid. De bank heeft door schuldpapier op te kopen al 375 miljard pond (431 miljard euro) in de economie gepompt.

Het economisch herstel blijft voorlopig zwak, voorspelde de centrale bank. De verwachtingen voor de groei werden woensdag echter wel opgekrikt. De Bank of England gaat nu uit van een groei met 1,5 procent dit jaar en 2,7 procent in 2014. Eerder werden plussen van respectievelijk 1,2 en 1,9 procent voorspeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen