AFN10 jun '13 07:15

‘Oude Euribor amateuristisch’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De vaststelling van belangrijke rentetarieven als Libor en Euribor moet zo veel mogelijk gebaseerd worden op echte markttransacties in plaats van op schattingen van de banken.

Dat zegt Steven Maijoor, voorzitter van de Europese toezichthouder op de financiële markten Esma, maandag in het Financieele Dagblad (FD).

Maijoor vindt dat de manier waarop de Europese basisrente Euribor tot voor kort tot stand kwam tekenen vertoont van ,,amateurisme''. Volgens hem zouden banken ook verplicht moeten worden tot deelname aan de panels die de rentes vaststellen.

De Europese Commissie overweegt Esma, voluit de European Securities and Markets Authority, verantwoordelijk te maken voor het toezicht op de vorming van de marktrentes. Ook de vaststelling van beursindices, waaronder de AEX-index, komt onder toezicht. ,,De markt moet daarop kunnen vertrouwen''.

Het Libor-tarief is een centraal rentetarief dat door opgaven van verscheidene deelnemende banken wordt vastgesteld en gebruikt wordt voor het vaststellen van andere tarieven. Vorig jaar bleek dat er werd gesjoemeld met het tarief. Enkele banken schikten al in deze zaak, de betrokkenheid van andere financiële instellingen wordt nog onderzocht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen