AFN24 sep '13 07:25Aangepast op 24 sep '13 09:09

'Telefónica vergroot belang Telecom Italia'

Auteur: ANP Nieuws

MADRID (AFN/BLOOMBERG) - Telefónica vergroot zijn indirecte belang in Telecom Italia om zo meer invloed uit te kunnen oefenen bij de Italiaanse telecomonderneming.

Dat maakte het Spaanse telecomconcern dinsdag bekend.

Telefónica vergroot zijn belang in de houdstermaatschappij Telco, die 22,4 procent van de aandelen Telecom Italia bezit, van 46 naar 66 procent. Telco is een investeringsvehikel van Telefónica en drie Italiaanse banken. Voor het grotere belang betaalt Telefónica 324 miljoen euro. De deelneming zal later voor nog eens 117 miljoen euro worden vergroot tot 70 procent. Telefónica zou bovendien het recht hebben de andere aandeelhouders van Telco helemaal uit te kopen.

Telefónica en de investeerders namen in 2007 voor 4,1 miljard euro een belang van 18 procent in Telecom Italia. Vanwege de sterk dalende aandelenkoers van Telecom Italia moesten zij echter verschillende malen afschrijvingen doen op hun investering.

Deal

De drie banken, Generali, Mediobanca en Intesa Sanpaolo, zien door de deal hun gezamenlijke aandeel in Telco dalen van 54 naar 34 procent. De opbrengst van de verkoop zal worden aangewend door Telco om in november schulden af te lossen.

Telecom Italia gaat gebukt onder een schuldenlast van bijna 29 miljard euro en zou plannen hebben om onderdelen te verkopen om geld op te halen, zoals een verkoop van 12.000 zendmasten. Kredietbeoordelaar Moody's zou in augustus Telecom Italia hebben gewaarschuwd voor een afwaardering vanwege de hoge schuldenlast.

Telefónica zou naar verluidt graag willen dat Telecom Italia zijn Braziliaanse dochter verkoopt. Telefónica is de grootste aanbieder van mobiele telefonie in Brazilië.

Gerelateerde artikelen