AFN11 nov '13 20:44Aangepast op 11 nov '13 21:54

110 banen weg bij Douwe Egberts

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT (AFN) - Bij Douwe Egberts (DE) verdwijnen 110 banen, vooral op het hoofdkantoor in Amsterdam.

ANP
ANP

Die boodschap is intern al uitgedragen. Dat meldde CNV Vakmensen maandag. In totaal werken er in Nederland ongeveer 2200 mensen bij DE en wereldwijd ongeveer 7000.

Volgens een woordvoerder van DE is de maatregel enerzijds ingegeven door de ambitie om een leidend koffie- en theebedrijf te willen zijn en anderzijds door toenemende concurrentie en andere marktfactoren zoals prijsdruk. Ook bij de vestigingen in Utrecht en Joure gaan arbeidsplaatsen verloren. ,,We verwachten in december meer duidelijkheid te kunnen geven.''

Bestuurder Dolf Polders van de vakbond is teleurgesteld dat de recente overname van DE door investeerder JAB niet heeft geleid tot de gehoopte rust bij het bedrijf. ,,De interne mededeling roept veel vragen op'', zegt Polders. ,,De werknemers hebben te horen gekregen dat DE streeft naar een 'meer efficiënte en gefocuste organisatie'. Daarvoor is een andere organisatiestructuur nodig. De forse reorganisatie op het hoofdkantoor wordt daarin gezien als 'een eerste stap'. Dan denk ik meteen: wat is dan die volgende stap?''

Overleg

Polders heeft binnenkort overleg met DE over een sociaal plan voor de werknemers die hun baan kwijtraken. ,,Gelukkig ligt er al een goede basis, dus daar zullen we wel uitkomen. Maar ik maak me wel zorgen over hun toekomst. Het gaat vooral om banen in de internationale sales, en daar is op dit moment weinig vraag naar."

DE verdween per 29 oktober van dit jaar van de beurs. JAB betaalde 7,5 miljard euro voor het koffie- en theebedrijf. Voormalig topman Jan Bennink verdiende fors aan de verkoop. ,,Het steekt dat Bennink intussen meer dan 12 miljoen euro heeft verdiend aan de overname'', aldus Polders.

Bennink stond voor de verkoop van DE al bekend als 'de man van 80 miljoen'. Dat is ongeveer het bedrag dat hij opstreek bij de overname van Numico, waar hij bestuursvoorzitter was, door zijn vroegere werkgever Danone.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen