AFN26 sep '13 13:39Aangepast op 26 sep '13 18:30

Werkstraf voor chantage Ballast Nedam

Auteur: ANP Nieuws

GRONINGEN (AFN) - Een ondernemer uit Groningen is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en 6 maanden voorwaardelijke celstraf voor het chanteren van bouwbedrijf Ballast Nedam.

ANP
ANP

De man dreigde met het publiceren van belastende informatie over de bouwfraude.

Gerrit de V. (62) uit Blijham gebruikte voor de afpersing ruim 10 jaar oude ordners met belastende informatie over kartelvorming. De ordners waren hem ooit in bruikleen gegeven door een familielid die vroeger voor bouwbedrijf Koop Tjuchem had gewerkt. In een brief aan Ballast Nedam eiste hij 125.000 euro in ruil voor de ordners. Het bouwbedrijf stapte naar de politie, waarna een val voor hem werd opgezet.

Volgens de rechtbank is er sprake van een zeer berekenende daad. De V. koos voor een criminele oplossing om zijn eigen financiële problemen voor te zijn. De rechtbank stipt in het vonnis ook de potentiële schade aan van de chantage. ,,Naast aanzienlijke reputatieschade is het zeker niet ondenkbaar dat een bedrijf, mede gelet op de huidige crisis, grote schade zou kunnen lijden, met verstrekkende gevolgen voor het personeel en hun gezinnen'', aldus de rechtbank.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de in beslag genomen ordners inmiddels onderzocht op kartelvorming. Ballast Nedam krijgt echter geen straf omdat het bedrijf begin deze eeuw al werd beboet voor de malversaties die opduiken in de ordners.

Gerelateerde artikelen