AFN5 nov '13 13:16Aangepast op 5 nov '13 13:47

Piloten willen verlaging van hun schuld

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Zestig jongere piloten beginnen een rechtszaak tegen ABN Amro.

ANP
ANP

Ze willen dat de bank hun torenhoge schulden verlaagt omdat ze niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Dit zei hun advocaat Frank Olberts dinsdag.

De werkloze piloten hebben veelal een lening van anderhalve ton bij de bank, maar kunnen na hun opleiding in deze economisch slechte tijden geen baan vinden. Voor degenen die wel werk hebben, is het geen vetpot, aldus de raadsman.

Volgens Olberts heeft de bank zich schuldig gemaakt aan overcreditering en daardoor haar zorgplicht geschonden. De piloten willen hun zaak nu via een bodemprocedure aan de rechter voorleggen. Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend.

Passende oplossingen

ABN Amro zegt nog geen dagvaarding te hebben ontvangen. Volgens een woordvoerster voert de bank wel gesprekken met werkloze piloten en aspirant-piloten die in financiële problemen zijn. ,,We zoeken passende oplossingen voor hen.'' Ze benadrukt dat de bank altijd zorgvuldig is bij het verstrekken van financieringen.

Het overgrote deel van de piloten die bij ABN Amro een lening hebben, voldoet overigens wel aan zijn betalingsverplichtingen, zegt ze. ABN Amro heeft ongeveer 3000 piloten, werkend of in opleiding, als klant. De bank is de enige financiële instelling in Nederland die piloten in opleiding leningen verstrekt.

,,We doen dat al 25 jaar. Andere banken hebben zich teruggetrokken. Wij doen dat niet, want dan laat je een hele beroepsgroep in de steek'', aldus de woordvoerster.

Gerelateerde artikelen