AFN18 nov '13 11:51Aangepast op 18 nov '13 15:52

Piloten Brussels Airlines staken

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (AFN) - Door een wilde staking van piloten van de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines is het vliegverkeer op de luchthaven Zaventem bij Brussel maandag verstoord.

Meer dan 80 procent van de piloten heeft het werk neergelegd uit onvrede over een besparingsplan van de directie.

Volgens de website van Brussels Airlines zijn al meer dan 80 vluchten geannuleerd, bijna allemaal binnen Europa. Ook voor dinsdag zijn al enkele vluchten geschrapt. De maatschappij probeert passagiers op latere vluchten of bij andere maatschappijen onder te brengen, ,,maar dat zal later op de dag moeilijker worden'', aldus een woordvoerder.

De piloten zijn boos over een regeling voor het opnemen van vakantiedagen. Ook eisen ze dat acht piloten die ouder dan 58 zijn en dit jaar met pensioen moeten, kunnen blijven doorwerken.

Overleg

Een eerste overleg maandagochtend tussen bonden en directie leverde nog niets op, maar beide partijen praten verder. CEO Bernard Gustin van Brussels Airlines vreest dat de staking gevolgen zal hebben voor de bedrijfsresultaten en voor het vertrouwen van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, die 45 procent van de aandelen van Brussels Airlines bezit.

Lufthansa zou het Belgische bedrijf geheel overnemen, maar wil wel dat eerst de verliezen worden weggewerkt. Met het huidige besparingsplan heeft Brussels Airlines de jaarlijkse verliezen sinds 2011 teruggedrongen van 65 naar 20 miljoen euro. De bonden houden vast aan de toezegging van de directie dat daarbij geen personeel verdwijnt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen