AFN13 jun '13 10:42Aangepast op 13 jun '13 11:29

ECB: gematigd herstel economie later in 2013

Auteur: ANP Nieuws

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nog altijd uit van een stabilisatie en zelfs een licht herstel van de economie in de eurozone in de loop van dit jaar.

ANP
ANP

Maar doordat consumenten, bedrijven en overheden de hand op de knip blijven houden, zal het herstel in een bescheiden tempo gaan.

Dat stelde de ECB in zijn maandelijkse bulletin, dat donderdag is gepubliceerd. Het beleidsbepalende comité van de centrale bank ziet nog altijd beren op de weg die het herstel van de Europese economie kunnen bedreigen. Een daarvan is een te langzame of onvolledige uitvoering van hervormingsprogramma's in de eurolanden.

De centrale bank hamerde opnieuw op het belang van een structurele aanpak van de begrotingstekorten in het eurogebied. De Europese Commissie gaf een aantal landen, waaronder Nederland, onlangs meer tijd om aan de begrotingsnorm te voldoen. Dergelijke beslissingen zouden alleen in uitzonderlijke omstandigheden moeten worden genomen, aldus de ECB.

Kredietverlening

De centrale bank stelt verder vast dat de kredietverlening aan bedrijven nog altijd slechts mondjesmaat toeneemt. Dat komt ten dele doordat ondernemingen kortlopende leningen aflossen, mogelijk omdat zij gezien hun slecht gevulde orderboeken minder behoefte hebben aan werkkapitaal.

De ECB stelde eerder deze maand zijn economische prognose voor dit jaar een fractie naar beneden bij. De bank gaat nu uit van een economische krimp in de eurozone van 0,6 procent in 2013. Die wordt gevolgd door een groei van 1,1 procent volgend jaar, verwacht de ECB.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen