AFN2 sep '13 18:46Aangepast op 2 sep '13 19:07

Verizon vertrouwt op eigen mobiele markt

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Met de uitkoop van samenwerkingspartner Vodafone krijgt het Amerikaanse telecombedrijf Verizon de volledige zeggenschap over zijn mobieletelefoondivisie Verizon Wireless.

Verizon hoopt te kunnen profiteren van de almaar groeiende vraag naar mobiele diensten. Het bedrijf kampt op de thuismarkt echter met stevige concurrentie.

Verizon Wireless telde vorig jaar circa 100 miljoen aansluitingen, waarmee een omzet werd gehaald van 75,9 miljard dollar (57,4 miljard euro). Daarmee is Verizon samen met AT&T een van de grootmachten op de Amerikaanse markt voor mobiele telefonie. Ter vergelijking: KPN boekte vorig jaar met al zijn activiteiten een omzet van 12,7 miljard euro.

Vorig jaar waren mobiele diensten goed voor twee derde van de omzet van Verizon en bijna de gehele operationele winst. De mobiele tak houdt ook de uitbetaling van dividend aan aandeelhouders overeind.

Vertrouwen

Met een totale waarde van 130 miljard dollar is de deal tussen Verizon en Vodafone de op twee na grootste overname ooit. Vodafone zelf staat bovenaan die lijst door de overname van Mannesmann voor bijna 203 miljard dollar in 2009. Verder gaf America Online in 2000 bijna 165 miljard dollar uit aan de overname van Time Warner.

De grote overname tekent het vertrouwen van Verizon in zijn thuismarkt, waar net als in andere landen steeds meer gebruik wordt gemaakt van smartphones en alle mobiele diensten die daardoor mogelijk worden gemaakt. De enorme toename van mobiel internet heeft zich echter nog niet vertaald in een evenredige omzetgroei voor telecomconcerns, terwijl de concurrentie op de markt almaar toeneemt.

Fusies

Die concurrentie is bovendien versterkt door overnames en fusies. Zo kocht het Japanse concern Softbank eerder dit jaar telecombedrijf Sprint, de op twee na grootste aanbieder van mobiele telefonie in de VS. Daarnaast werd T-Mobile USA versterkt door de fusie met MetroPCS. AT&T nam eerder deze zomer nog de prepaidaanbieder Leap Wireless over.

De samenwerking tussen Vodafone en Verizon stamt uit 1999. In dat jaar versloeg Vodafone Bell Atlantic, de voorganger van Verizon, in de strijd om AirTouch Communications. Na de overname besloot Vodafone zijn Amerikaanse netwerk samen te voegen met dat van Bell, om landelijke dekking te krijgen. Bell ging vervolgens samen met GTE en werd daarbij omgedoopt tot Verizon.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen