AFN30 sep '13 09:18Aangepast op 30 sep '13 09:55

AEX begint flink lager

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag flink lager begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten openden met forse minnen. De begrotingsperikelen in de Verenigde Staten en de politieke crisis in Italië zorgden voor een negatieve stemming onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,7 procent lager op 372,99 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 569,70 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,1 procent.

In Milaan ging de beurs 2 procent onderuit. Vooral de Italiaanse banken moesten het ontgelden. De handel in een aantal banken werd zelfs stilgelegd vanwege overschrijding van de toegestane koersdaling. In Italië is de regering van premier Enrico Letta is gevaar gekomen door het vertrek van de partij van Silvio Berlusconi uit de coalitie. Aanstaande woensdag zal Letta meer duidelijkheid krijgen over de verhoudingen binnen het parlement. Dan zal tijdens een vertrouwensstemming blijken wie zijn regering nog steunt en wie niet.

Nog geen akkoord

In Washington hebben de Democraten en Republikeinen tot dusver nog geen akkoord over de begroting bereikt waardoor een noodgedwongen sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten dreigt. Ook kunnen de VS mogelijk in gebreke blijven met het aflossen van schulden.

Postbezorger PostNL was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,5 procent. Uitzender Randstad was een van de weinige stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door ING en klom 0,5 procent.

Aperam

In de MidKap sloot roestvrijstaalproducent Aperam de rij met een min van 3 procent. Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties, dat profiteerde van adviesverhogingen door ABN Amro en Exane, en vastgoedinvesteerder Nieuwe Steen waren de enige stijgers met winsten van 0,3 en 0,1 procent.

In Frankfurt daalde Siemens 0,8 procent. Het Duitse technologieconcern schrapt tot en met volgend jaar wereldwijd 15.000 arbeidsplaatsen, waarvan 5000 in Duitsland. Siemens telt momenteel wereldwijd ongeveer 370.000 werknemers, waarvan 119.000 in Duitsland. In Nederland heeft Siemens ruim 3000 werknemers.

De euro was 1,3493 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde ruim 1 procent tot 101,74 dollar per vat. Brentolie zakte 0,9 procent tot 107,66 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen