AFN1 aug '13 13:59Aangepast op 1 aug '13 15:16

ECB handhaaft rente

Auteur: ANP Nieuws

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) verandert de belangrijkste rentetarieven in de eurozone deze maand niet.

Dat maakte de ECB donderdag bekend.

De herfinancieringsrente, de rente die banken betalen voor leningen bij de ECB, blijft daarmee op het historisch lage peil van 0,5 procent. De rente die banken ontvangen op hun deposito's bij de centrale bank blijft 0 procent. De besluiten van de ECB voldoen aan de verwachtingen van economen.

ECB-president Mario Draghi herhaalde in een toelichting dat de rente nog een aanzienlijke tijd op of onder het huidige lage niveau zal blijven. Hij koppelde die voorspelling aan de gematigde inflatie en de zwakke economische vooruitzichten in de eurozone.

Het bestuur van de ECB komt in het najaar met een voorstel om de notulen van zijn beleidsvergaderingen te publiceren. Draghi en twee andere bestuurders van de centrale bank lieten afgelopen week in interviews weten hiervoor te zijn. Volgens Draghi bevindt de discussie hierover met de 17 eurolanden zich nog in een pril stadium. Met de publicatie van de notulen moet ook de zelfstandigheid van de eurolanden gewaarborgd blijven, stelde hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen