AFN5 jul '13 08:46Aangepast op 5 jul '13 09:08

Samsung stelt teleur

Auteur: ANP Nieuws

SEOUL (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Samsung heeft in het tweede kwartaal de winst en omzet flink zien groeien.

EPA
EPA

De producent van de Galaxy smartphone en andere elektronica blijkt echter moeite te hebben om aan de verwachtingen van de markt te voldoen. De voorlopige resultaten stelden analisten, die de afgelopen jaren juist verwend werden door topresultaten van Samsung, teleur. De verkopen van het nieuwe Galaxy S4-model leken ook iets tegen te vallen.

De operationele winst kwam volgens voorlopige cijfers van Samsung uit op circa 9,5 biljoen won (circa 6,5 miljard euro) tegen 6,5 biljoen won in dezelfde periode vorig jaar. De omzet bedroeg 57 biljoen won tegen ruim 47 biljoen won in 2012.

Omdat de verwachtingen van analisten hoger lagen, ging het aandeel Samsung vrijdag op de beurs in Seoul flink onderuit. Vorige maand verloor Samsung al zo'n 19 miljard euro in beurswaarde nadat marktvorsers de schattingen voor de verkopen van de S4 naar beneden hadden geschroefd.

Zo'n 70 procent van de operationele winst van Samsung is afkomstig uit de mobiele telefonie. Door de moeilijkere economische situatie groeit de vraag naar de nieuwe Samsung-modellen slechts mondjesmaat. Ook in China, momenteel de grootste markt voor mobiele telefoons, kiezen meer mensen voor simpele modellen, waardoor de winstmarges dalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen