AFN7 nov '13 07:25Aangepast op 7 nov '13 08:52

Ordina boekt hogere winst op lagere omzet

Auteur: ANP Nieuws

NIEUWEGEIN (AFN) - Automatiseerder Ordina heeft in het derde kwartaal de winst flink zien groeien, terwijl de omzet juist iets afnam.

ANP
ANP

De onderneming profiteerde van een sterkere positie in onder meer de zorgsector en van de besparingen die dit jaar worden doorgevoerd. Ordina maakte donderdag voorbeurs de cijfers over de afgelopen periode bekend.

De vergelijkbare operationele winst (ebitda) steeg tot 4,2 miljoen euro, van 2,7 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De winstmarge ging naar 4,5 procent, van 2,8 procent in 2012. De omzet daalde met 2,7 procent tot 92,8 miljoen euro. Gecorrigeerd voor een extra werkdag, die de winst stuwde, en het eerdere verlies van een contract met Rabobank steeg de omzet juist met 1,9 procent.

De omzet die de automatiseerder haalt uit de publieke sector daalde met ruim 7 procent. Uit de zorgmarkt haalde Ordina echter juist bijna 70 procent meer inkomsten. De omzet uit de publieke sector (34,6 miljoen euro) is nog steeds wel bijna tien keer zo groot als die uit de zorgsector (3,8 miljoen euro). Uit de industrie wist het bedrijf de inkomsten met 7 procent te verhogen tot 28,4 miljoen euro.

Nieuwestructuur

Ordina liet weten dat het kostenbesparingsprogramma op schema ligt. Daarmee moet tegen het einde van dit jaar een jaarlijkse besparing van 8 miljoen euro worden gerealiseerd. In augustus kondigde de onderneming aan dat er 80 tot 100 banen gaan verdwijnen. De teller aan fte's stond aan het einde van het kwartaal op 2976, slechts 9 lager dan aan het einde van het tweede kwartaal.

Per 1 januari volgend jaar gaat de onderneming de structuur omgooien en werken vanuit vijf divisies. Dat worden business consulting & solutions, application management, technology & competencies, managed sourcing en België-Luxemburg. Volgens topman Stépan Breedveld krijgt het bedrijf hiermee een duidelijker profiel bij klanten en wordt het makkelijker om de business modellen onder controle te houden.

Het bedrijf gaf geen verwachting af voor de komende periode.

Gerelateerde artikelen