AFN13 nov '13 09:16Aangepast op 13 nov '13 09:56

AEX begint met verlies

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs is woensdag met verlies begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen openden in mineur in navolging van de negatieve stemming in Azië. Beleggers blijven voorzichtig door de onzekerheid over de afbouw van het Amerikaanse steunbeleid.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent lager op 391,92 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 607,97 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 0,6 procent.

Postbezorger PostNL was de grootste daler in de AEX met een min van 2,6 procent. Staalconcern ArcelorMittal leverde 1,2 procent in na een adviesverlaging door Exane. Verzekeraar Aegon profiteerde van een adviesverhoging door ING en was koploper met een plus van 0,8 procent. Bierbrouwer Heineken steeg 0,5 procent na publicatie van de resultaten van de Deense concurrent Carlsberg.

Corbion

In de MidKap stond Corbion onderaan met een min van 3 procent. Sterkste stijger was bouwbedrijf Heijmans met een winst van 1,5 procent.

Carlsberg steeg in Kopenhagen bijna 3 procent. De Deense bierbrouwer heeft in het derde kwartaal minder omzet en winst geboekt, vooral door een verslechtering van de Russische biermarkt. Het concern stelde zijn verwachtingen voor deze markt dan ook naar beneden bij. Carlsberg handhaafde wel de jaarverwachting voor het gehele concern. De Deense transportgigant A.P. Møller-Maersk won 1 procent na een verhoging van de winstverwachting.

E.On

E.On klom in Frankfurt meer dan 1 procent. Het grootste energieconcern van Duitsland zag de winst in de eerste 9 maanden van dit jaar ruimschoots halveren. De winstdaling heeft vooral te maken met de lagere productie en prijzen van stroom. Ook scherpte E.On zijn winstverwachting aan, waarbij de bovenkant van de bandbreedte werd teruggeschroefd.

In Parijs daalde GDF Suez 0,1 procent. Het Franse nutsbedrijf handhaafde bij de presentatie van zijn resultaten de verwachtingen voor dit jaar. De omzet van het energieconcern daalde in de eerste 9 maanden met 4,6 procent. Het bedrijfsresultaat zakte met bijna 9 procent.

De euro was 1,3437 dollar waard, tegen 1,3430 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 93,37 dollar per vat. Brentolie steeg 0,5 procent in prijs, tot 106,34 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen