AFN24 okt '13 13:04Aangepast op 24 okt '13 13:27

Euro meer dan 1,38 dollar waard

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is donderdag verder opgelopen.

ANP
ANP

De Europese munt was daardoor voor het eerst sinds november 2011 meer dan 1,38 dollar waard.Aan het begin van de middag noteerde de euro op exact 1,38 dollar, na een tussentijdse piek op 1,3822 dollar. Die waarde werd voor het laatst op 9 november 2011 overtroffen.

De dollar staat onder druk door het vooruitzicht dat het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve voorlopig niet wordt ingeperkt. Eerder dit jaar gaf de Fed aan de maandelijkse opkoop van obligaties, die de financiële markten steunt, af te bouwen als de Amerikaanse economie voldoende herstel toont. Door de sluiting van de Amerikaanse overheid in de eerste weken van oktober en tegenvallende cijfers over de arbeidsmarkt wordt er nu op gerekend dat dit moment nog zeker enkele maanden op zich laat wachten.

De dure euro is nadelig voor Europese bedrijven die internationaal actief zijn. Hun producten worden duurder voor afnemers buiten de eurozone en geld dat zij in buitenlandse valuta verdienen wordt minder waard.

De euro is ondanks de stijging van de afgelopen weken nog een eind verwijderd van de hoogste stand ooit, die op 15 juli 2008 werd bereikt. Op dat moment was de euro 1,6038 dollar waard. De laagste waarde werd 13 jaar geleden genoteerd. Eind oktober 2000 zakte de euro tot 0,8230 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen