AFN6 aug '13 11:21

Eneco profiteert van koud voorjaar

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (AFN) - Energiebedrijf Eneco heeft in het eerste half jaar zijn winst met 5 procent zien stijgen.

ANP
ANP

Het nettoresultaat bedroeg 184 miljoen euro, 9 miljoen meer dan in de eerste helft van 2012. De omzet steeg met 2 procent tot 2,87 miljard euro, maakte de onderneming dinsdag bekend.

De toename is vooral het gevolg van een hoger verbruik van energie en een verhoging van de gereguleerde transporttarieven van gas en elektriciteit. Van januari tot en met juni lag de temperatuur in alle maanden lager dan normaal. Daardoor was er meer vraag naar gas en warmte. Daarnaast heeft het iets harder gewaaid dan vorig jaar, waardoor Eneco's windmolens beter presteerden. Windmolenparken en zonne-energie leverden ook een bijdrage aan het resultaat.

Eneco wijst erop dat het onderliggende operationeel resultaat eigenlijk nog hoger is dan de nettowinst doet vermoeden. Onder de streep bleef de winstgroei beperkt, omdat het resultaat vorig jaar erg werd gestuwd door de verkoop van een belang in kennisbedrijf KEMA.

Vertrouwen

Het energiebedrijf ziet het komend half jaar dan ook met vertrouwen tegemoet. ,,Wij verwachten dat onder normale omstandigheden het nettoresultaat over 2013 tenminste gelijk zal zijn aan het resultaat over 2012.''

Eneco doet het hiermee beter dan bijvoorbeeld concurrent Nuon, dat vorige maand juist een winstval van 9 procent bekend maakte. Eneco-topman Jeroen de Haas zei toen dat de problemen bij Nuon niet op zich zelf staan, maar dat energiebedrijven extra kwetsbaar zijn geworden door de gedwongen splitsing in private productiebedrijven en netwerken die de overheid bezit.

Bij Eneco, dat in handen is van een groep Nederlandse gemeenten, heeft deze splitsing nooit plaatsgevonden. Anders dan bij Nuon kon het bedrijf daardoor de laatste maanden ook profiteren van de hogere transporttarieven. Het geld dat daarmee opgehaald werd, kon Eneco vervolgens weer investeren in het verduurzamen van de eigen activiteiten, aldus een woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen