AFN23 okt '13 08:12Aangepast op 23 okt '13 08:35

'Belegger niet altijd correct geïnformeerd'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers worden door beursgenoteerde ondernemingen niet altijd correct geïnformeerd over financiële zaken.

ANP
ANP

Zo voldoet de verslaglegging over de beloning van bestuurders en commissarissen nog steeds niet in alle gevallen aan de wettelijke vereisten. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een woensdag gepubliceerd rapport.

De toezichthouder bekeek jaarverslagen over 2012 en stelt vast dat de informatie voor beleggers over de daadwerkelijke stand van zaken binnen ondernemingen niet altijd ,,eenduidig, duidelijk of juist'' is. Bedrijven hebben wel meer oog voor de kwaliteit van hun financiële verslagen, maar in de praktijk blijft nog veel te wensen over.

De informatie die banken en verzekeraars geven over kredietrisico's die kleven aan hun beleggingen en vorderingen kan ook beter. Dat betreft bijvoorbeeld verstrekte leningen waarvan niet zeker is of die kunnen worden terugbetaald. Ook de informatie die wordt gegeven over kasstromen laat ruimte voor verbetering.

De AFM wijst erop dat beleggers juist in toenemende mate behoefte hebben aan kwalitatief goede informatie, nadat hun vertrouwen ook door recente incidenten op de proef is gesteld. ,,Voor het terugvinden van het vertrouwen en om tegemoet te kunnen komen aan de groeiende vraag van beleggers moet het aanbod worden aangescherpt. Het is vervelend dat de gevoelde noodzaak tot verbetering nog niet over de hele linie doorklinkt'', zegt AFM-bestuurder Gerben Everts.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen