AFN8 sep '13 15:27Aangepast op 8 sep '13 15:50

''Duitsland grote verliezer kredietcrisis

Auteur: ANP Nieuws

HAMBURG (AFN) - De financiële crisis die in 2008 de wereld in haar greep nam, heeft de wereldeconomie enkele biljoenen euro's gekost.

Duitsland, nu de sterkste economie binnen de eurozone, kan worden aangemerkt als een van de grootste verliezers van de crisis. Dat schrijft Die Welt op basis van een onderzoek van twee Duitse banken dat in opdracht van het dagblad is uitgevoerd.

Duitsland is volgens de berekeningen bijna 500 miljard euro misgelopen als gevolg van de crisis, onder meer omdat het land in 2008, het eerste jaar van de crisis, een diepe economische val maakte. Daarnaast heeft Duitsland als sterk exportland veel te lijden onder een zwakke wereldeconomie.

Voor de wereldeconomie berekenen de banken de schade op 3,8 biljoen euro (3800 miljard). Als de crisis zich niet had voorgedaan, was de economie tussen 2008 en 2012 niet met 4, maar met 5,7 procent gegroeid.

Staatsschulden

Bovendien zorgde de crisis voor een enorme stijging van de staatsschulden. Die lagen, volgens de berekeningen, eind 2011 rond de 5 biljoen euro hoger dan het niveau waarop ze zonder de crisis zouden hebben gestaan.

Volgens de Berenberg Bank heeft de crisis overigens een veel grotere en diepere impact gehad, omdat de Verenigde Staten in september 2008 de bank Lehman Brothers failliet hebben laten gaan. Als dat niet was gebeurd, zouden er zeker ook problemen zijn gekomen met de opgeblazen woningmarkt in de VS, maar waren de mondiale gevolgen daarvan veel kleiner geweest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen