AFN14 jun '13 10:54Aangepast op 14 jun '13 15:34

Airbus A350 maakt eerste testvlucht

Auteur: ANP Nieuws

TOULOUSE (AFN/RTR) - Het nieuwe A350-toestel van Airbus heeft vrijdag met succes zijn eerste testvlucht afgerond.

Twee piloten en vier technici zetten het vliegtuig na een vlucht van 4 uur weer aan de grond bij het Franse Toulouse, waar de Airbussen worden gefabriceerd. Circa 1200 Airbus-werknemers en -bestuurders, journalisten en omwonenden keken toe.

,,Het is een geweldige dag voor Airbus'', zei bestuursvoorzitter Tom Enders van moederbedrijf EADS. Hij benadrukte dat het niet iedere dag gebeurt dat een nieuw vliegtuig voor het eerst de lucht ingaat. ,,Het is niet zoals in de autobranche, waar je om het jaar of zelfs vaker een nieuw model lanceert'', aldus de topman.

De A350 is het antwoord van Airbus op de nieuwe 787 Dreamliner van de Amerikaanse aartsrivaal Boeing en behoort tot de nieuwste generatie vliegtuigen die door hun lagere gewicht het brandstofgebruik drastisch omlaag moeten brengen. Het is geschikt voor intercontinentale vluchten en biedt plaats aan circa 300 passagiers.

Peter Chandler

De Britse testpiloot Peter Chandler was te spreken over het toestel. ,,Het vliegtuig gedraagt zich bijzonder goed'', zei hij. De A350-toestellen moeten 2500 testvluchturen maken voordat ze kunnen worden geregistreerd. Airbus gaat ervan uit dat de A350 vanaf 2014 door luchtvaartmaatschappijen kan worden ingezet.

De eerste testvlucht komt vlak voor het begin van de luchtvaartshow van Parijs, die volgende week wordt gehouden op de luchthaven Le Bourget. Dat evenement is altijd een belangrijk podium waar Airbus en Boeing strijd leveren om de gunst van luchtvaartmaatschappijen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen