AFN30 sep '13 15:46Aangepast op 30 sep '13 16:39

Beurzen in ban politiek Italië en VS

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden maandag in het rood.

De financiële markten waren in de ban van de begrotingsperikelen in de Verenigde Staten en de politieke crisis in Italië. Ook een tegenvallend industriecijfer uit China droeg bij aan de negatieve stemming.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,3 procent lager op 374,60 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 570,80 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,7 en 1,1 procent.

,,In de VS hebben de politici tot middernacht de tijd om een begrotingsdeal te sluiten, maar het ziet ernaar uit dat het niet gaat lukken en dat tal van Amerikaanse overheidsdiensten worden stilgelegd. Ook in Italië ziet het er slecht uit. Daar dreigen nieuwe verkiezingen. De Italiaanse rente zou daardoor kunnen gaan oplopen en er voor zorgen dat de schuldencrisis in Europa weer terugkeert'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Italië

In Milaan ging de beurs 1,2 procent onderuit. In Italië is de regering van premier Enrico Letta in gevaar gekomen door het vertrek van de partij van Silvio Berlusconi uit de coalitie. Aanstaande woensdag zal Letta meer duidelijkheid krijgen over de verhoudingen binnen het parlement. Dan zal tijdens een vertrouwensstemming blijken wie zijn regering nog steunt en wie niet.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,7 procent lager. Het Amerikaanse Congres moet maandag voor middernacht (lokale tijd) tot een begrotingsakkoord komen om de eerste sluiting van overheidsdiensten in 17 jaar te voorkomen. Democraten en Republikeinen lijken het echter niet eens te kunnen worden over de voorwaarden.

TNT Express

Pakketvoerder TNT Express stond onderaan de AEX met een verlies van 2,1 procent. Het bedrijf wil volgens persbureau Belga ontslag aanvragen voor maximaal 115 van 700 medewerkers in België en Nederland.

Grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen was luchtvaartgroep Air France-KLM met een plus van 2 procent na een adviesverhoging door HSBC. Uitzender Randstad profiteerde van een adviesverhoging door ING en klom 1,4 procent.

Siemens

In Frankfurt daalde Siemens bijna 1 procent. Het Duitse technologieconcern schrapt tot en met volgend jaar wereldwijd 15.000 arbeidsplaatsen, waarvan 5000 in Duitsland.

De euro was 1,3520 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 101,44 dollar per vat. Brentolie zakte 0,9 procent tot 107,70 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen