AFN24 jun '13 11:43

Beurzen vervolgen daling

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese effectenbeurzen gingen maandag na een schommelend begin verder omlaag.

Beleggers bleven terughoudend door de bezorgdheid over een afzwakkende economische groei in China en de mogelijke afbouw van het steunbeleid in de VS.

,,We zakken harder weg dan verwacht. Het leek erop dat we de bodem hadden bereikt, maar door een zwakker Azië en de oplopende rentes op deobligatiemarkten gaan we toch omlaag en blijft de markt nerveus. Ook is er sprake van een na-ijleffect van de expiratie op vrijdag. Toen gingen we ook omlaag en dat zet nog door'', aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,5 procent lager op 332,56 punten. De MidKap zakte 1,8 procent tot 507,31 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 1 en 1,6 procent.

Shanghai Composite

De Shanghai Composite in China begon de week met een koersduikeling van ruim 5 procent en leed daarmee het grootste verlies sinds november 2010. Vooral de bankaandelen stonden onder druk doordat de Chinese centrale bank de financiële instellingen heeft aangespoord om de kredietverlening aan banden te leggen. Volgens analisten heeft de centrale bank daarmee een duidelijk signaal afgegeven dat er geen extra geld in de economie zal worden gepompt.

In de AEX was luchtvaartgroep Air France-KLM de grootste daler met een min van 3,1 procent. PostNL daalde 0,1 procent en leverde daarmee een eerdere winst weer in. Bestuursvoorzitter Herna Verhagen liet in een interview met De Telegraaf weten dat het postbedrijf goed op weg is om de gestelde doelen voor 2015 te halen. Verhagen gaf in het interview nogmaals aan dat PostNL zijn belang in TNT Express binnen 2 à 4 jaar wil verkopen. Het aandeel TNT verloor 2,8 procent.

Kabel Deutschland

In Frankfurt klom Kabel Deutschland 1,9 procent. Vodafone wil de Duitse leverancier van kabeltelevisie voor 7,7 miljard euro overnemen. Het Britse telecombedrijf biedt 87 euro per aandeel. Dat bod wordt gesteund door het bestuur van Kabel Deutschland. Vodafone noteerde in Londen onveranderd.

Telefónica daalde 1,4 procent in Madrid. Het Spaanse telecomconcern verkoopt zijn Ierse activiteiten voor 850 miljoen euro aan de Chinese branchegenootHutchison Whampoa. Telefónica gebruikt de opbrengst om zijn nettoschuld te verlagen. Branchegenoot KPN werd in Amsterdam 0,9 procent minder waard.

De euro werd maandagochtend voor 1,3115 dollar verhandeld, tegen 1,3119 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 93,65 dollar per vat. Ook Brentolie kostte met 100,95 dollar evenveel als aan het begin van de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen