AFN21 nov '13 08:34Aangepast op 25 aug '16 14:21

Afrika en China helpen SABMiller vooruit

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (AFN) - De Brits-Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller heeft in het afgelopen halfjaar meer winst geboekt dan een jaar eerder, op een nagenoeg stabiele omzet.

Vooral in China en Afrika namen de verkopen flink toe, zo maakte het moederbedrijf van Grolsch donderdag bekend.

SABMiller boekte in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een totale omzet van 17,6 miljard dollar (13,1 miljard euro). Het bedrijfsresultaat (ebita) steeg met 4 procent tot 3,3 miljard dollar. De nettowinst nam met 9 procent toe tot 1,7 miljard dollar.

SABMiller, dat naast Grolsch ook Peroni, Pilsner Urquell, Miller Lite en ruim 200 andere bieren brouwt, zag de verkoop van pils op vergelijkbare basis met 1 procent groeien. Dalende verkopen in Europa en Noord-Amerika werden daarbij gecompenseerd door groei in Afrika.

Het concern sprak van moeilijke omstandigheden op diverse markten. In Noord-Amerika en Europa heeft het bedrijf het net als concurrenten zwaar door de slechte economie. In Zuid-Afrika zorgde de daling van de Zuid-Afrikaanse munt (de rand) voor tegenwind. In Peru liet een accijnsverhoging zich voelen, terwijl het bedrijf in Colombia kampte met stakingen. De verbetering in de resultaten was volgens het bedrijf vooral te danken aan een goed prijsbeleid en vooruitgang bij de premiummerken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen