AFN27 sep '13 17:49

Europese beurzen eindigen week in mineur

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten hebben de week in mineur afgesloten.

Bij gebrek aan nieuws om de handel richting te geven, brachten aanhoudende zorgen bij beleggers over de begrotingsperikelen in de Verenigde Staten vrijdag overwegend kleine verliezen op de koersenborden.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,6 procent lager op 375,77 punten. De MidKap hield het hoofd wel boven water en eindigde 0,2 procent hoger op 574,45 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt eindigden vlak tot een fractie lager, die in Londen ging 0,8 procent lager de handel uit.

,,Er zit geen enkele fantasie in de beurs'', zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers. Volgende week valt volgens hem wellicht wat meer vuurwerk te verwachten, dankzij de publicatie van een aantal belangrijke macro-economische cijfers. Maar verder wachten beleggers vooral op het nieuwe kwartaalcijferseizoen, dat in oktober losbarst.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste daler in de AEX met een min van 2,6 procent. PostNL was de grote winnaar met een koerssprong van 5,6 procent. De Nederlandse postbezorger profiteerde van het nieuws dat het Britse postbedrijf Royal Mail volgende maand naar de beurs wordt gebracht. De opbrengst wordt geschat op 5,3 miljard pond (6,3 miljard euro).

In de MidKap stond melkzuurproducent Corbion, het voormalige CSM, onderaan met een verlies van 1,4 procent. Uitzender USG People ging aan kop met een winst van 3,9 procent.

Adidas

In Frankfurt boekte Adidas een winst van 1 procent. De Duitse fabrikant van sportartikelen profiteerde van de sterke resultaten die de Amerikaanse concurrent Nike donderdag na het slot op Wall Street naar buiten bracht.

De euro was 1,3540 dollar waard, tegen 1,3484 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 103,60 dollar per vat van 159 liter. De prijs van Brentolie stond nagenoeg vlak op 109,17 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen