AFN30 jul '13 11:53

Beurzen voorzichtig omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten gingen dinsdag voorzichtig omhoog.

De stemming werd gesteund door een positief bericht over het Duitse consumentenvertrouwen. De markt verwerkte daarnaast een stroom aan kwartaalresultaten van toonaangevende Europese bedrijven.

,,Het Duitse consumentencijfer biedt enige steun, maar er is weinig animo om verder omhoog te gaan. We hikken tegen het hoogtepunt van het jaar aan en blijven ondertussen wel op een mooi niveau liggen. Volumematig is het ook geen interessante markt vanwege de zomervakantie. De rest doet het even rustig aan in afwachting van de macrocijfers en bedrijfsresultaten die in de komende dagen naar buiten komen“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 369,27 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 543,43 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen 0,2 procent.

Consumentenvertrouwen

Op macro-economisch vlak meldde onderzoeksbureau GfK dat het Duitse consumentenvertrouwen in augustus naar verwachting verder zal toenemen. Het is de vierde maandelijkse stijging op rij.

In de AEX ging bierbrouwer Heineken aan kop met een winst van 1,6 procent. Technisch dienstverlener Imtech stond onderaan met een min van 2,5 procent.

BP

In Londen zakte Barclays ruim 7 procent. De Britse bank wil 5,8 miljard pond (6,7 miljard euro) ophalen door nieuwe aandelen uit te geven. De stap is noodzakelijk omdat de Britse toezichthouder eerder dit jaar oordeelde dat de bank onvoldoende kapitaal in reserve heeft om klappen op te vangen.

BP verloor 4,5 procent. Het Britse olieconcern boekte in het tweede kwartaal minder winst dan een jaar geleden. Lagere olieprijzen en hogere belastingen speelden het bedrijf parten. Concurrent Shell won in Amsterdam 0,2 procent.

UBS

Deutsche Bank daalde 3,5 procent in Frankfurt na tegenvallende kwartaalcijfers. Beleggers waren wel tevreden over de resultaten van de Zwitserse bank UBS, die in Zürich 2,9 procent wist te winnen. Alcatel-Lucent klom in Parijs 8,3 procent. De Franse fabrikant van telecomapparatuur zag het verlies in het tweede kwartaal sterk oplopen. De omzet viel wel hoger uit dan analisten hadden voorzien.

De euro was 1,3269 dollar waard, tegen 1,3255 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 103,79 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 107,13 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen