AFN3 sep '13 15:47Aangepast op 3 sep '13 17:12

Beurzen doen stapje terug

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen deden dinsdag een stapje terug.

Beleggers namen wat winst na de rally van maandag. Nokia schitterde na de verkoop van zijn mobieltjestak aan Microsoft.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de late middaghandel 0,2 procent lager op 368,51 punten. De MidKap daalde 0,4 procent, tot 541,43 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tussen 0,2 en 0,4 procent.

De handel werd eerder op de dag even opgeschrikt door berichten uit Rusland over afgevuurde raketten in het Middellandse Zeegebied. Dit veroorzaakte een dip in de beurskoersen en ook de olieprijs liep even op. Israël liet echter weten in samenwerking met de Verenigde Staten het raketafweersysteem te hebben getest.

Nokia

In Helsinki steeg Nokia bijna 36 procent in beurswaarde. De Amerikaanse softwaregigant Microsoft neemt de Finse mobieltjesmaker grotendeels over voor 5,44 miljard euro. Er werd al langere tijd gespeculeerd over een overname. Nokia zelf gaat zich na de verkoop onder meer richten op netwerkinfrastructuur, services en de navigatiediensten.

De voorgenomen verkoop van de mobieltjestak van Nokia aan Microsoft is volgens SNS Securities niet positief voor TomTom. Nokia heeft volgens de analisten recent aangegeven dat het zich meer wil richten op de automotivemarkt. ,,Dat betekent meer concurrentie voor TomTom'', aldus SNS. TomTom verloor in de Midkap 0,6 procent.

Vodafone

Vodafone daalde in Londen met bijna 5 procent. Het Britse telecombedrijf bevestigde zijn belang van 45 procent in de aanbieder van mobiele telefonie Verizon Wireless te verkopen aan het Amerikaanse telecomconcern Verizon Communications. Verizon betaalt omgerekend 98,5 miljard euro aan Vodafone.

De grote berg geld die Vodafone ontvangt zal er volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen niet voor zorgen dat het Britse bedrijf met een enorme oorlogskas op de Nederlandse markt komt. Vodafone heeft eerder aangegeven overnames te zoeken op het gebied van kabelaars. In Nederland werd Ziggo genoemd, maar Versteeg sluit dat uit. Ziggo noteerde vrijwel vlak.

Corio

In de AEX was vastgoedbedrijf Corio de grootste daler met een min van 2,3 procent na een adviesverlaging door Deutsche Bank. Verffabrikant AkzoNobel was de sterkste stijger met een plus van 1,9 procent.

De euro was 1,3160 dollar waard, tegen 1,3187 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 107,86 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen