AFN30 mei '13 19:16Aangepast op 31 mei '13 15:25

Verlies Kardan loopt op

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Israëlische investeringsmaatschappij Kardan, dat genoteerd is aan de Amsterdamse beurs, heeft een zwak eerste kwartaal achter de rug.

Het verlies liep flink op, onder meer door een significante negatief effect van de waardestijging van de Israëlische Shekel ten opzichte van de euro. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Het nettoverlies kwam uit op 22 miljoen euro in vergelijking met 14 miljoen euro een jaar eerder. Het wisselkoerseffect was 20 miljoen euro, aldus Kardan. Het bedrijf was bovendien genoodzaakt bij Real Estate Europe een afwaardering van 25 miljoen euro te boeken in verband met een wetswijziging ten aanzien van bestemmingsplannen in Roemenië. De omzet steeg van bijna 29 miljoen euro naar 41,2 miljoen euro.

Bij de Europese vastgoedtak leed Kardan een verlies van 5 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een winst van 1 miljoen euro in de boeken werd gezet. Ook het onderdeel Real Estate Asia kende de nodige plussen en minnen. Het aantal opgeleverde appartementen daalde daar fors, van 512 een jaar geleden tot 110. Wel steeg het aantal verkochte appartementen enorm, van 81 naar 575. Kardan boekte bovendien een herwaarderingswinst op de ontwikkeling van het winkelcentrum Europark Dalian.

Afrika

Bij Water Infrastructure Assets daalde de omzet, maar verbeterde de brutomarge van 35 procent tot 45 procent. Derhalve verdubbelde de winst tot 2 miljoen euro. Water Infrastructure Projects liet een ,,significante'' omzetstijging zien, vooral door vooruitgang bij nieuwe projecten in Afrika. Ook boekte Kardan bij dit onderdeel een winst op de verkoop van vastgoed in Tel Aviv.

De financiële tak, Banking and Retail Lending, zag de omzet eveneens flink oplopen, vooral door een sterke afname van de voorzieningen voor slechte leningen. Bovendien werd hier een eenmalige bate geboekt op een voormalige investering in Servië. Het verlies van 11 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2012 werd omgezet in een break evenresultaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen