AFN13 jun '13 11:45

Beurzen zetten daling voort

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese effectenbeurzen gingen donderdag opnieuw omlaag.

Een verkoopgolf in Azië en lagere slotstanden op Wall Street zorgden ook in Europa voor een negatieve stemming. De Wereldbank verlaagde daarnaast de groeiverwachtingen voor de wereldwijde economie.

,,We hebben nog altijd te kampen met de naweeën van de dreigende afbouw van het monetaire steunbeleid in de VS. De rentes op de kapitaalmarkten lopen daardoor op en beleggers houden niet van hoge rentes. Ook duurt de onrust op de Japanse beurs voort. We verwachten echter dat dit een tijdelijke correctie zal zijn en geen grote trendbreuk. De rotatie vanuit obligaties naar aandelen zal volgens ons aanhouden“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1 procent lager op 344,10 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 522,78 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren 0,7 en 1,1 procent. De DAX in Frankfurt leverde 1,6 procent in. In Tokio sloot de Nikkei ruim 6 procent lager.

Wereldeconomie

De wereldeconomie zal dit jaar met 2,2 procent groeien, terwijl in januari nog uitgegaan was van een groei met 2,4 procent. De Wereldbank wijt de lagere verwachting aan een sterkere vertraging van opkomende economieën als China en Brazilië, terwijl bezuinigingen de krimp in Europa vergroten.

Grootste dalers in de AEX waren bierbrouwer Heineken en uitzender Randstad met verliezen van 2,3 en 2 procent. DE Master Blenders was een van de weinige stijgers met een plusje van 0,2 procent. De Duitse investeerder Joh. A. Benckiser (JAB) heeft van Brussel en Moskou toestemming gekregen voor de overname van het koffie- en theebedrijf.

KPN

KPN boekte een winst van 1,2 procent. Financieel bestuurder Eric Hageman liet in het Financieele Dagblad (FD) weten dat de Europese telecomsector ,,meer dan ooit'' rijp is voor een overnamegolf. Hageman stelde wel dat er nu geen gesprekken zijn met het Spaanse Telefónica, een partij die al tijden genoemd wordt in relatie met KPN.

In Londen zakte Royal Bank of Scotland (RBS) meer dan 6 procent na de aankondiging dat topman Stephen Hester later dit jaar zal vertrekken bij de Britse bank. In Parijs daalde France Télécom 0,6 procent door de onzekerheid of bestuursvoorzitter Stephane Richard kan aanblijven bij het telecomconcern nu hij verdachte is in een fraudezaak.

De euro was 1,3329 dollar waard, tegen 1,3355 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 95,47 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs, tot 103,27 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen