AFN24 jun '13 20:11

Rechtbank handhaaft boete Homburg

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (AFN) - De rechtbank in Rotterdam heeft een beroep van Richard Homburg, voormalig bestuurder van Homburg Invest, tegen een bestuurlijke boete afgewezen.

ANP
ANP

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde Homburg in 2011 een bestuurlijke boete op van 96.000 euro voor marktmanipulatie.

Homburg verspreidde in een op 7 juni 2009 uitgezonden interview in het programma Business Class informatie waarvan een onjuist en misleidend signaal uitging met betrekking tot de koers van het aandeel Homburg Invest, aldus de AFM destijds. Homburg suggereerde tijdens het programma dat er op 12 juni 2009, voorafgaand aan de jaarvergadering, een persbericht met positief nieuws zou worden uitgegeven.

Tussen 8 juni en 11 juni steeg de koers van Homburg Invest van 5,17 euro, de slotkoers op 5 juni, naar 7,16 euro. Op 12 juni maakte Homburg Invest bekend dat het geen dividend zal uitkeren over 2009 en dat een plan wordt overwogen om 1 klasse gewone aandelen te creëren. Hierop daalt de koers naar 6,14 euro en op 17 juni is het aandeel nog 5,09 euro waard.

Informatie

Homburg stelde in zijn beroep onder meer dat hij geen informatie heeft verspreid waarvan een onjuist of misleidend signaal uitging met betrekking tot de koers van het aandeel. Ook zou de AFM in de ogen van Homburg het causale verband moeten aantonen tussen zijn uitspraken en de koersbewegingen van het aandeel Homburg Invest.

De rechtbank ging daar niet in mee. ,,Hij had in zijn functie als chairman en ceo van de board of directors en chairman van het executive committee moeten begrijpen dat hij op zijn woorden moest passen toen hij aanschoof in het televisieprogramma''', aldus de rechter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen