AFN24 sep '13 15:49Aangepast op 24 sep '13 17:07

Kleine winsten op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese aandelenbeurzen werden dinsdag kleine winsten geboekt.

Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond het steunbeleid en het schuldenplafond in de Verenigde Staten. In Duitsland nam het ondernemersvertrouwen in september voor de vijfde maand op rij toe. De stijging was wel iets lager dan gehoopt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 380,79 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 576,24 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,3 en 0,6 procent.

,,Het is een beetje een doelloze markt. De beurzen zijn de afgelopen tijd ook wel erg hard gestegen en het is wachten op nieuwe ontwikkelingen die de markt richting kunnen geven. Deze week is het echter rustig op het macro-economische front en de derdekwartaalcijfers komen pas over 2 à 3 weken. Ook is het afwachten hoe de situatie rond het Amerikaanse schuldenplafond zich ontwikkelt“, zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Air France-KLM

Air France-KLM won ruim 3 procent in de AEX. Het bestuur van de luchtvaartgroep heeft maandag gesproken over de situatie rond de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Wat de bespreking heeft opgeleverd is vooralsnog niet openbaar gemaakt. Volgens de Franse krant Les Echos zal de Frans-Nederlandse combinatie haar belang in de Italiaanse luchtvaarder Alitalia vergroten van 25 procent tot 50 procent, maar niet verder.

De sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen was technisch dienstverlener Imtech met een winst van ruim 5 procent. Pakketvervoerder TNT Express stond onderaan met een min van 1,7 procent.

Galapagos

Galapagos klom 4,5 procent. Het biotechnologiebedrijf gaat samen met biofarmaceut AbbVie samenwerken om nieuwe medicijnen tegen taaislijmziekte te ontwikkelen en op de markt te brengen. Galapagos ontvangt van AbbVie een eerste betaling van 45 miljoen dollar voor de rechten verbonden aan de samenwerking.

In Milaan steeg Telecom Italia meer dan 3 procent. Telefónica liet weten zijn indirecte belang in Telecom Italia uit te breiden om meer invloed uit te kunnen oefenen bij het Italiaanse telecombedrijf. Het aandeel Telefónica daalde 0,4 procent in Madrid.

De euro was 1,3495 dollar waard, tegen 1,3500 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 102,79 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper en kostte 107,79 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen