AFN10 nov '13 17:00

Focus op Fed en cijfers op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurzen zullen komende week onder meer uitkijken naar commentaar van verschillende bestuurders van de Amerikaanse Federal Reserve.

Mogelijk kan daaruit iets op te maken zijn over wanneer de Fed het steunbeleid gaat terugschroeven. Voor beleggers in Amsterdam staan deze week cijfers van bedrijven als BAM, Boskalis, SBM Offshore en Ahold op de agenda.

De aandacht zal vooral uitgaan naar een hoorzitting van Fed-vicepresident Janet Yellen in de Amerikaanse Senaat op donderdag over haar nominatie als opvolger van Fed-president Ben Bernanke. Mogelijk geeft zij op die hoorzitting meer duiding over het tijdstip waarop de Fed gaat beginnen met het afbouwen van het steunprogramma.

De voorzitter van de Federal Reserve Bank van Atlanta geeft naar verwachting dinsdag commentaar over de economische vooruitzichten. Uit een peiling van Reuters blijkt dat steeds meer marktspelers verwachten dat de Fed voor maart volgend jaar het steunbeleid zal gaan afbouwen.

Groeicijfers

De handel krijgt volgende week wellicht ook enige richting van macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en Europa. Zo komen donderdag cijfers naar buiten over de groei van onder meer de Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse economie in het derde kwartaal en de economie van de eurozone. Ook worden gegevens gepubliceerd over de industriële productie in de eurozone en de VS.

Het CBS komt deze week verder met cijfers over de detailhandelsverkopen en de handelsbalans.

Ahold

Qua bedrijfsresultaten ligt het zwaartepunt in Amsterdam vooral in de tweede helft van de week. Ahold maakt donderdag de cijfers over het derde kwartaal bekend, net als BAM, SBM, HAL, Rood, Nedap en Stern. Op vrijdag komen Boskalis, Galapagos en Witte Molen. Op woensdag openen Batenburg en Oranjewoud de boeken over het afgelopen kwartaal.

In de VS loopt het cijferseizoen vrijwel op zijn einde. Deze week komen nog resultaten van detailhandelaars als Wal-Mart, Macy's, Kohl's en Nordstrom. Inmiddels hebben 447 van de 500 bedrijven in de S&P 500 cijfers bekendgemaakt.

Vrijdag eindigde de Amsterdamse AEX-index met een kleine plus. De beurzen in New York gingen flink omhoog, geholpen door een onverwacht sterk cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De S&P won 1,3 procent en sloot daarmee voor de vijfde week op rij met winst en is sinds begin dit jaar al 24 procent gestegen. De Dow-Jonesindex steeg vrijdag naar het nieuwe record van 15.761,78 punten.

Gerelateerde artikelen