AFN1 jul '13 08:31Aangepast op 1 jul '13 09:22

Philips en vakbonden eens over nieuwe cao

Auteur: ANP Nieuws

EINDHOVEN (AFN) - Philips heeft zondagavond overeenstemming bereikt met FNV Bondgenoten en andere vakbonden over een nieuwe 2-jarige cao.

Dat heeft FNV maandag bekendgemaakt.

De salarissen gaan per 1 oktober met 3 procent omhoog. In 2014 volgt nog twee keer een verhoging van 1,5 procent. Ook komt er meer geld voor het werkgelegenheidsplan, waarin vooral aandacht voor jeugdwerkloosheid en wajongers (zieke of gehandicapte werknemers) komt. De structurele salarisverhoging bedraagt daardoor 6,1 procent.

Philips levert volgend jaar een eenmalige bijdrage van 600 miljoen euro aan het pensioenfonds van het bedrijf. Die is onderdeel van de hervorming van het fonds, waarbij de pensioenleeftijd op 67 jaar wordt gesteld en een bijdrage van werknemers wordt geïntroduceerd. In de toekomst is Philips niet langer verantwoordelijk voor de financiering van tekorten van het fonds. De hervorming moet nog worden goedgekeurd en gaat naar verwachting op 1 januari volgend jaar in.

Regels

Eerder dit kwartaal wist Philips al de regels van zijn Amerikaanse pensioenfonds te veranderen. Dit levert het bedrijf in het tweede kwartaal een eenmalige opbrengst op van 78 miljoen euro.

,,Het cao-resultaat zal positief worden voorgelegd aan de achterban. Pas als de achterban instemt is er sprake van een akkoord'', zegt FNV-bestuurder Ron van Baden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen