AFN9 aug '13 07:30Aangepast op 9 aug '13 09:06

Chinese inflatie onveranderd

Auteur: ANP Nieuws

PEKING (AFN/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in juli op jaarbasis stabiel gebleven op 2,7 procent in vergelijking met een maand eerder.

Dat werd vrijdag gemeld door het Chinese statistiekbureau.

De inflatie lag daarmee iets lager dan economen hadden verwacht en komt ruim onder de doelstelling van de Chinese overheid voor een inflatie van 3,5 procent in 2013. Dankzij de redelijk beperkte inflatie heeft de Chinese overheid meer bewegingsruimte om door te gaan met het stimuleren van de economie zonder zich zorgen te hoeven maken over prijsopdrijvende effecten van de steunmaatregelen.

De Chinese producentenprijzen daalden in juli met 2,3 procent, na een neergang van 2,7 procent een maand eerder. Daarmee zijn de prijzen die Chinese fabrikanten vragen voor hun producten nu al 17 maanden op rij gedaald.

Industriële productie

Het statistiekbureau meldde vrijdag verder dat de Chinese detailhandelsverkopen in juli op jaarbasis met 13,2 procent zijn toegenomen. In juni lagen de winkelverkopen in China 13,3 procent hoger dan een jaar eerder.

De industriële productie in de op één na grootste economie ter wereld klom in juli met 9,7 procent in vergelijking met een jaar geleden. Daarmee nam de productie in de omvangrijke Chinese industrie sterker toe dan door economen was verwacht. Zij rekenden gemiddeld op een productiegroei met 8,9 procent, onveranderd van het groeitempo in juni.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen