AFN21 okt '13 10:18Aangepast op 21 okt '13 10:40

Gartner voorspelt stevige groei tabletmarkt

Auteur: ANP Nieuws

STAMFORD (AFN) - Dit jaar zullen er wereldwijd 184 miljoen tablets worden verscheept, een toename van 42,7 procent ten opzichte van 2012.

EPA
EPA

Dat voorspelde marktonderzoeker Gartner maandag. De nog altijd toenemende populariteit van tablets gaat vooral ten koste van pc's, waarvan er dit jaar 8,4 procent minder verzonden zullen worden. Tot dat segment rekent Gartner desktops, notebooks en zogeheten ultramobiles).

In de tabletmarkt zet de tendens naar kleinere schermen door, zo blijkt uit een recent onderzoek dat Gartner uitvoerde in Brazilië, China, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De gemiddelde schermmaat in die landen lag tussen 8,3 en 9,5 inch, maar liefst 47 procent van 21.500 respondenten heeft een tablet met een scherm van 8 inch of kleiner.

De markt voor mobieltjes blijft groeien, maar de hoogtijdagen van dure smartphones zijn volgens Gartner voorbij. De marktonderzoeker voorziet dat de groei in volwassen markten gedreven wordt door telefoons in het middensegment en door goedkope modellen die draaien op het besturingssysteem Android in opkomende landen. In totaal zal het aantal verschepingen van smartphones dit jaar met 3,7 procent stijgen tot ruim 1,8 miljard stuks.

Android, ontwikkeld door Google, blijft veruit het populairste besturingssysteem. Volgens Gartner draaien aan het eind van dit jaar bijna 880 miljoen van in totaal ruim 2,3 miljard apparaten (pc's, ultramobiles, tablets en smartphones) er op. Windows bestuurt naar verwachting 331,5 miljoen apparaten en iOS/MacOS van Apple staat op de derde plaats met bijna 272 miljoen apparaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen