AFN30 sep '13 14:56

‘Wall Street in ban begrotingsstrijd’

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen openen maandag naar verwachting lager.

EPA
EPA

De handel staat in het teken van de begrotingsstrijd in Washington, die afgelopen weekeinde is losgebarsten. Ook zorgen de politieke crisis in Italië en een tegenvallend industriecijfer uit China voor voorzichtigheid.

Het Amerikaanse Congres moet maandag voor middernacht tot een begrotingsakkoord komen om de eerste sluiting van overheidsdiensten in 17 jaar te voorkomen. Democraten en Republikeinen lijken het echter niet eens te kunnen worden. De Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden besloot zaterdag een begrotingsdeal afhankelijk te maken van uitstel van 'Obamacare', de wet die regelt dat alle Amerikanen vanaf 2014 een ziektekostenverzekering hebben. Dat is echter onbespreekbaar voor de Democraten, die de Senaat controleren.

Microblog Twitter zal volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal deze week zijn beursplannen gedetailleerd naar buiten brengen. De handel in het aandeel Twitter zal dan eind oktober of begin november beginnen. Volgens marktvorsers kan een noodgedwongen sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten nog roet in het eten gooien. Twitter zou daardoor kunnen besluiten zijn gang naar de beurs op een later tijdstip uit te voeren.

De openingsindicatoren wijzen op verliezen van ongeveer 1 procent voor de Amerikaanse beurzen. Wall Street ging vrijdag met lichte verliezen het weekeinde in. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond de begrotingsonderhandelingen. De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent lager op 15.258,24 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen