AFN4 jul '13 08:07Aangepast op 4 jul '13 08:37

‘AEX begint licht hoger’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenmarkt begint donderdag naar verwachting licht hoger.

Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met kleine winsten openen in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. De handel zal vooral in het teken staan van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

,,De AEX opent rond 1 punt hoger. Het zal waarschijnlijk een ingetogen handelsdag worden aangezien Wall Street gesloten blijft en de volumes laag zullen blijven. In Egypte is de machtswisseling tot nu toe redelijk rustig verlopen en het is afwachten hoe het daar verder gaat. Ook blijft het de vraag of de aangeschoten regering in Portugal zich weet te redden. Daarnaast komt de ECB vandaag met het rentebesluit en lijkt Griekenland niet te voldoen aan de eisen voor het nieuwe deel van de noodhulp”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De ECB zal om 13.45 uur de uitkomsten van de beleidsvergadering bekendmaken. Economen voorzien geen wijzigingen van het huidige monetaire beleid. Wel zal scherp worden gelet op de toelichting die ECB-president Mario Draghi om 14.30 uur zal geven.

Mursi

In Egypte heeft het leger president Mohamed Mursi een jaar na zijn aantreden afgezet. Het hoofd van het Egyptische leger maakte de staatsgreep woensdag bekend, nadat Mursi een ultimatum had laten verlopen om de macht met de oppositie te delen. Mursi wordt vervangen door het hoofd van het Constitutioneel Hof, Adli Mansour. Die zal als interim-staatshoofd fungeren totdat er nieuwe verkiezingen zijn gehouden.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen donderdag overwegend winsten zien. De stemming werd gesteund door positief nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt. In Tokio eindigde de Nikkei echter 0,3 procent in de min. Een stijging van de Japanse yen drukte op de beurskoersen van de grote exporteurs in Japan.

Onafhankelijkheidsdag

De aandelenbeurzen op Wall Street hebben hun verkorte handelsdag woensdag met winst gesloten. Gunstige berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt wogen zwaarder dan de politieke onrust in Portugal en Egypte.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent hoger op 14.988,55 punten. De brede S&P 500 klom 0,1 procent tot 1615,41 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,3 procent tot 3443,67 punten. De slotbel op Wall Street klonk 3 uur vroeger dan normaal vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag op donderdag. De Amerikaanse beurzen zijn dan de hele dag gesloten.

Portugal

De Europese aandelenmarkten sloten eerder op de dag wel met verlies. De nieuwe onrust in de eurozone, aangewakkerd door de politieke crisis in Portugal, en tegenvallende economische cijfers uit China zetten de seinen voor beleggers op rood.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,6 procent lager op 345,82 punten. De Midkap sloot 0,1 procent in de plus op 530,45 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt liepen de verliezen op tot tussen 1 en 1,2 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2996 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 101,19 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 105,46 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen