AFN6 jun '13 10:53Aangepast op 6 jun '13 13:22

'ETP's slaan nog niet aan'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Exchange Traded Products (ETP's) slaan nog niet aan in Nederland.

ANP
ANP

Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in een rapport.

ETP's zijn beursgenoteerde effecten, vaak in de vorm van beleggingsfondsen, die een rendement beogen na te bootsen van een specifieke index of beleggingsmarkt. ETP's kennen volgens de centrale bank veel voordelen, maar er zijn ook risico’s voor de financiële stabiliteit.

Wereldwijd is de ETP-markt sterk gegroeid, maar in Nederland wordt volgens DNB slechts op beperkte schaal in ETP's belegd. Ook is er nauwelijks sprake van dit type effecten van Nederlandse bodem.

Eerste kwartaal

De afgelopen jaren is de markt voor ETP's wereldwijd gegroeid van 79 miljard dollar in 2000 naar 2083 miljard dollar (circa 1627 miljard euro) in het eerste kwartaal van 2013. Ultimo 2012 hadden circa 150 ETP's een beursnotering aan Euronext Amsterdam. Het gezamenlijke fondsvermogen van de Nederlandse ETP's steeg van 70 miljoen euro in 2011 naar 137 miljoen euro in 2012.

De beleggingen van Nederlandse beleggers in buitenlandse ETPs zijn toegenomen van 3,9 miljard euro in 2011 naar 4,1 miljard euro in 2012, aldus DNB.

Philippe Roset

Philippe Roset, hoofd Benelux bij aanbieder ETF Securities, noemde het rapport van DNB ,,onjuist''. De vraag naar ETP's is volgens hem in Nederland de afgelopen jaren juist erg sterk toegenomen. Roset denkt dat bijvoorbeeld Nederlandse institutionele beleggers en banken zo'n 12 miljard euro aan ETP's hebben uitstaan.

Dat is ruimschoots meer dan de raming van DNB. De centrale bank was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen