AFN5 jul '13 17:51

Onzekerheid op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag na een nerveuze handelsdag met verliezen gesloten.

Een sterk Amerikaans banencijfer dat vrijdag naar buiten kwam, kan de Federal Reserve mogelijk bewegen spoedig zijn stimuleringsprogramma af te bouwen. Ook werd een zeer tegenvallend cijfer over de Duitse fabrieksorders gepubliceerd.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent lager op 352,53 punten. Vlak na de publicatie van de cijfers over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten steeg de AEX nog even van een nagenoeg vlakke stand naar een winst van bijna 1 procent. De MidKap daalde 0,5 procent tot 530,48 punten. De beurzen in Londen en Parijs zakten tot 1,5 procent, Frankfurt leverde 2,4 procent in.

Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de VS in juni met 195.000 banen is gegroeid. Economen hadden in doorsnee gerekend op 165.000 nieuwe banen. De werkloosheid bleef vorige maand onveranderd op 7,6 procent van de beroepsbevolking. Hier werd een kleine daling tot 7,5 procent voorspeld. Fed-president Ben Bernanke heeft afgelopen maand duidelijk gemaakt dat het steunbeleid kan worden afgebouwd als er sprake is van een overtuigend economisch herstel in de VS.

Duitse fabrieksorders

De Duitse fabrieksorders namen in mei met 1,3 procent af in vergelijking met april. Die daling kwam onverwacht, economen voorspelden gemiddeld een toename met 1,2 procent. In april namen de orders al met 2,2 procent af ten opzichte van een maand eerder.

In Amsterdam hield de opluchting over de lancering van de claimemissie van Imtech aan. Het aandeel klom 7,2 procent tot een voor de emissie aangepaste koers van 2,41 euro. De sterkste daler in de AEX was Air France-KLM met een verlies van 3,2 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft in juni meer passagiers en aanzienlijk minder vracht vervoerd dan een jaar eerder. In totaal werden 7 miljoen passagiers vervoerd. Dat was 1,6 procent meer dan in juni 2012. Het vrachtvervoer daalde met 6,3 procent.

VMG

Op de lokale markt steeg Vivenda Media Groep (VMG) bijna 10 procent na aankondiging van de overname van het Groningse kunststofrecyclingbedrijf InverkoPolymers. VMG gaf eind mei aan te praten met overnamekandidaten om nieuwe activiteiten in de lege beurshuls van het bedrijf onder te brengen.

De euro was 1,2832 dollar waard, tegen 1,2920 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 102,81 dollar per vat. Brentolie werd 1,7 procent duurder, op 107,30 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen