AFN23 sep '13 07:57Aangepast op 23 sep '13 08:47

‘Amsterdamse beurs begint lager’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs begint maandag naar verwachting met verlies aan de nieuwe handelsweek.

Ook de andere Europese effectenmarkten openen overwegend in de min in navolging van de lagere slotstanden in New York op vrijdag. Beleggers verwerken de Duitse verkiezingsuitslag en een sterker dan verwacht Chinees industriecijfer.

,,De AEX opent rond 1 punt lager. Na de sterke beursweek van vorige week blijven beleggers voorzichtig en worden er wat winsten genomen. In Duitsland lijkt de beurs wel licht positief te gaan reageren op de overwinning van Merkel. In China worden de sterke industriecijfers goed ontvangen. Later op de ochtend zullen ook nog de industriecijfers uit de eurozone naar buiten komen“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zondag bij de Bondsdagverkiezingen met haar partij CDU/CSU een grote overwinning behaald, maar zij zal de coalitie met de liberale FDP volgens de prognoses niet kunnen voortzetten. De kans is groot dat zij net als in de periode 2005-2009 een zogeheten grote coalitie met de sociaaldemocratische SPD gaat leiden.

Strategie-update

Fugro kwam maandagochtend met een strategie-update naar buiten. De bodemonderzoeker mikt voor 2016 op een omzet tussen de 3,3 en 3,7 miljard euro. Het bedrijf rekent ook op een gemiddelde groei van de winst per aandeel met ruim 10 procent per jaar. Daarnaast wil Fugro Paul Verhagen benoemen tot financieel topman.

Staalconcern ArcelorMittal hangt mogelijk een miljardenboete boven het hoofd wegens het schenden van afspraken rond de fusie waaruit het bedrijf in 2006 ontstond. Dat meldde maandag de Britse krant The Telegraph.

AEX

Op de Amsterdamse beurs is de herweging van de AEX en de MidKap ingegaan. In de AEX is DE Master Blenders vervangen door kabelaar Ziggo. De plaats van Ziggo in de MidKap is overgenomen door het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI.

De beurzen in het Verre Oosten lieten maandag een beeld gemengd beeld zien. In Hongkong, waar de opening van de beurs werd uitgesteld vanwege tyfoon Usagi, noteerde de Hang Seng-index 0,7 procent lager. De beurs in Japan was gesloten vanwege een nationale feestdag.

Azië

In Zuid-Korea en China, waar de beurzen vorige week donderdag en vrijdag gesloten bleven, konden beleggers nu pas reageren op het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om het steunbeleid ongewijzigd te laten. De Kospi in Seoul won 0,2 procent. In China klom de Shanghai Composite 1,1 procent nadat bleek dat de industriële activiteit in september op het hoogste niveau in 6 maanden tijd is uitgekomen.

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten vrijdag met flinke verliezen. Beleggers verwerkten opmerkingen van verscheidene bestuurders van de Amerikaanse Federal Reserve, die de mogelijkheid openhielden dat het steunprogramma voor de economie van de Fed nu vanaf oktober zal worden afgebouwd. De Dow-Jonesindex eindigde 1,2 procent lager op 15451,09 punten. De S&P 500-index daalde 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq zakte 0,4 procent.

Lichte verliezen

De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag met lichte verliezen het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent lager op 382,07 punten. De MidKap sloot vlak op 574,35 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,3538 dollar waard, tegen 1,3515 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 104,70 dollar per vat. Brentolie stond ongewijzigd op 109,23 dollar.

Gerelateerde artikelen