AFN9 aug '13 19:35

Wall Street staat op verlies in kalme markt

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag op verlies.

Net als eerder in de week deden beleggers het rustig aan, op een dag zonder veel richtinggevend nieuws. De groeiende verwachting dat de Federal Reserve binnenkort begint met het afbouwen van zijn steunbeleid bleef daarbij zorgen voor een terughoudende stemming.

Na bijna 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent in de min op 15.429 punten. De brede S&P 500 leverde 0,2 procent in tot 1694 punten. De Nasdaq noteerde nagenoeg onveranderd op 3669 punten.

Afgelopen week lieten diverse Amerikaanse centrale bankiers weten dat het moment waarop de Fed zijn stimuleringsmaatregelen kan afbouwen dichterbij komt. Die visie werd vrijdag ondersteund door de melding dat de voorraden van Amerikaanse groothandels in juni voor de derde maand op rij zijn gedaald, terwijl hun verkopen toenamen. Donderdag bleek al dat de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS in juli zijn gedaald tot het laagste niveau sinds 2009.

Blackberry

Het aandeel BlackBerry won 7,5 procent. Persbureau Reuters meldde vrijdag dat de maker van smartphones overweegt een koper te zoeken die het bedrijf van de beurs wil halen. Binnen het bestuur van het Canadese bedrijf zou de overtuiging groeien dat het makkelijker wordt weer op het juiste spoor te komen zonder beursnotering.

Detailhandelaar J.C Penney verloor ruim 5 procent. De activistische grootaandeelhouder Bill Ackman droeg het bedrijf donderdag op haast te maken bij een zoektocht naar een nieuwe leider. Eerder dit jaar nam voormalig topman Myron Ullman het stokje bij het bedrijf weer tijdelijk over van zijn eigen opvolger Ron Johnson. Het bedrijf liet weten Ullman nog altijd te steunen en een weloverwogen keuze over zijn opvolging te willen maken.

KPN

Kledingketen Gap hoorde ook bij de verliezers. De verkopen in winkels die minstens een jaar open zijn, waren in juli lager dan analisten hadden verwacht. Het aandeel Gap zakte 3 procent.

In Mexico reageerden beleggers in telecombedrijf América Móvil niet enthousiast op het overnamebod van dat bedrijf op KPN. Het bedrijf van miljardair Carlos Slim heeft al een belang van 30 procent in zijn Nederlandse branchegenoot en wil de rest voor 2,40 euro per aandeel in handen krijgen. América Móvil noteerde 6 procent in de min.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met ruim 2 procent tot 105,65 dollar. De euro was vrijdag aan het begin van de avond met 1,3340 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de avond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen