AFN23 okt '13 14:07

Caterpillar wacht op mijnbouwers

Auteur: ANP Nieuws

PEORIA (AFN/BLOOMBERG) - Caterpillar verwacht dat zijn winst en omzet dit jaar voor het eerst sinds 2009 zullen dalen.

's Werelds grootste machinebouwer krijgt nog altijd weinig bestellingen binnen van mijnbouwers en zag zich daarom voor de tweede keer dit jaar genoodzaakt zijn verwachtingen voor 2013 te temperen.

Mijnbouwers hebben hun productie de afgelopen tijd weliswaar weer opgeschroefd, maar ze blijven terughoudend bij het bestellen van nieuwe machines. Dit is slecht voor Caterpillar, aangezien mijnbouwmachines als kiepwagens en bulldozers vorig jaar goed waren voor bijna een derde van de omzet.

Caterpillar rekent nu op een omzet van 55 miljard dollar en een winst per aandeel van circa 5,50 dollar over het hele jaar. In juli werden nog opbrengsten van 56 tot 58 miljard dollar en een winst van 6,50 dollar per aandeel voorspeld.

In het derde kwartaal zakte de omzet met 3 miljard dollar tot 13,4 miljard dollar. De nettowinst ging met 44 procent omlaag tot 946 miljoen dollar. Omgerekend daalde de winst per aandeel tot 1,45 dollar, tegen 2,54 dollar een jaar eerder. Zowel de omzet als de winst waren lager dan analisten hadden verwacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen