AFN5 sep '13 17:22

Nederlandse rente loopt op

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De rente op Nederlandse 10-jarige staatsleningen is donderdag opgelopen tot het hoogste punt sinds maart vorig jaar.

ANP
ANP

Ook de rendementen op leningen van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië gingen aanzienlijk omhoog. Door de voorzichtige tekenen van economisch herstel in Europa en de Verenigde Staten neemt de grote vraag naar de meest veilige beleggingen af.

De Nederlandse 10-jaarsrente klom tot 2,5 procent. Eerder dit jaar werd nog een dieptepunt van 1,5 procent bereikt. De stijgende rente betekent dat het duurder wordt voor Nederland om geld te lenen. De stijgende rente hangt samen met een lagere vraag naar Nederlands schuldpapier. De waarde en het rendement van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente wijst op een lagere waarde en een afname van de vraag.

De afgelopen jaren was de rente op bijvoorbeeld Nederlandse en Duitse obligaties abnormaal laag. Door de onzekerheid over het voortbestaan van de euro kozen beleggers massaal voor de meest veilig geachte beleggingen en werden Zuid-Europese staatsobligaties verkocht. De rentes op Griekse, Spaanse, Italiaanse en Portugese obligaties liepen daardoor hard op.

Die beweging is de afgelopen tijd omgekeerd. Donderdag steeg de Duitse 10-jaarsrente voor het eerst sinds maart vorig jaar tot meer dan 2 procent. De Britse rente bereikte met 3 procent het hoogste punt sinds november 2011. Frankrijk moest donderdag bij de veiling van nieuwe 10-jaarsleningen de hoogste rente (2,6 procent) betalen sinds het aantreden van president François Hollande in mei 2012.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen